Hår og hårrødder

Biotin bidrager til at bevare den normale hårvækst og dermed en god hårkvalitet


Hårroden har en meget aktiv energiomsætning. Hårroden producerer hele tiden nye celler til voksende hår. Hårrodens celler gennemgår celledeling 5 gange hurtigere end andre celler.

 

De nye celler overtager pladsen fra de tidligere celler og presser de gamle op i gennem hårets rodkanal. Keratinet i cellerne hjælper med at skabe det nye hårstrå som vokser op og bliver synligt i hårbunden.

Hårroden strækker sig dybt ind i de nedre lag af huden. Det er altid placeret i en lille vinkel til huden og derved bestemmer dette retningen af hårvækst.

Den er forsynet med en række celler, der ligesom på et løg er placeret i lag, hvor hvert enkelt lag spiller en bestemt rolle i opbygningen af håret.

Hår er dannet i hårroden og forsynes med næringsstoffer gennem blodkarrene. Her producerer de byggestenene i håret. De giver håret stabilitet og bidrager til hårfarve. De stoffer, der er nødvendige for hårvækst og for at bevare hårets kvalitet, optages af roden. Håret (hår) dyrkes i et rørformet hulrum i huden, kaldet hårsækken. Håret har en diameter på 0,1 mm. En vigtig byggesten i hår er keratin (et protein).

 

Hårroden er byggestenen for en normal hårvækst.

Køb Priorin her

Vokser mit hår hele livet:

Læs mere...

Hårvækst

Hårroden og de tre vækstfaser

1. Hvilefasen

Under hvilefase forbliver håret i roden i 1-3 måneder. Derefter falder det af ved hårvask eller børstning for at give plads til et nyt hår.
Det er normalt at miste op til 100 hår om dagen. Normalt befinder mellem 7% - 14% af håret sig i hvilefase.

2. Vækstfasen

Vækstfasen er den periode, hvor hårstrået dannes og vokser. Vækstfasen varer normalt mellem 2-7 år. I løbet af denne periode frembringes konstant de næringsstoffer, der er nødvendige for håret.

Hver dag vokser håret omkring 0,35 mm, og gennem hele hårvækstfasen kan håret vokse til en længde på 25-70 cm.

Denne fase er meget aktiv og foregår ofte gnidningsløst, hvis hårroden er forsynet med en tilstrækkelig mængde næringsstoffer.

85% til 90% af håret befinder sig normalt i vækstfasen.

3. Overgangsfasen

Den periode, hvor roden bliver opbygget kaldes overgangsfasen. Over en periode på 1-2 uger slutter hårrodens celler midlertidigt med at producere hår.

Den nederste del af hårroden skrumper, og håret trykkes opad mod hårbunden.

Hårroden holder som det sidste fast i håret. Derefter falder det af. Mellem 1% - 3% af håret ligger i overgangsfasen. Efter disse tre faser, starter vækstcyklus forfra og går over i hvilefasen.